قائم مقام دفتر توسعه وبلاگ دینی معتقد است که ما از ظرفیتهای فعلی برای مقابله با جنگ نرم وهابیت در فضای مجازی استفاده نکردیم؛ مبلغانی (طلاب) که آشنا به این فضا باشند و یا وبلاگهای پاسخگو که تعدادشان زیاد باشد را در این فضا نداریم و این تعداد هم که داریم خوب فعالیت نمیکنند.حجتالاسلام و المسلمین «محمدهادی فضلالله نژاد»، قائم مقام دفتر توسعه وبلاگهای دینی، در گفتوگو با ایکنا، در تشریح شاخصههای جنگ نرم، گفت: جنگ نرم تعریف ساده و واضحی دارد؛ این جنگ در مقایسه با جنگهای فیزیکی اتفاق افتاده در طول تاریخ و جنگ سرد، در فضای مجازی دنبال میشود؛ چون همزمان با گسترش فعالیتهای اینترنتی این اصطلاح رواج پیدا کرد و این جنگ بیشتر محصول فضای مجازی است.
وی ادامه داد: وهابیت با توجه به پشتوانه مادی هنگفتی که برایش تدارک دیده شده در همه زمینهها فعالیت گستردهای دارد؛ در عرصه فیزیکی و حضوری نیز حتی در داخل ایران این فرقه نیروهای بسیاری دارد و در خارج از کشور با توجه به عدم محدودیت، حجم فعالیتهایش چند صد برابر و یا چندین هزار برابر بیشتر از ما است.
فضلالله نژاد اضافه کرد: گاهی فعالیتهای این فرقه حتی از مبلغان مسیحی نیز بیشتر است، به طور مثال ما در برخی مناطق یک مبلغ انگلیسی زبان برای کشورهای غیر فارسی زبان نداریم در حالی که وهابیت ممکن است طلبههای بسیاری به همان زبان برای تبلیغ وهابیت داشته باشد.
این فعال فضای مجازی تصریح کرد: مقایسههایی مانند این، نشان میدهد که وهابیت در شبکههای ماهوارهای، فضای مجازی و... فعال هستند و سهولت کار در فضای مجازی نیز زمینه را برای فعالیت و تبلیغ بیشتر فراهم میکند؛ وهابیت موفقیت خود را منوط به پر کردن فضاهای مختلف میداند.
فضلالله نژاد با اشاره به تکنیکهای تبلیغاتی وهابیت در فضای مجازی، اضافه کرد: مطلب حق و متقن راه خود را برای گسترش پیدا میکند، اما مطلبی که مبنای علمی و صحیحی ندارد، برای ترویج باید متوسل به سایر شیوهها شود؛ یکی از شیوههایی که وهابیت در این راستا استفاده کرده ترویج وهابیت در قالب انتشار وسیع محتواست.
وی یادآور شد: وقتی حرف باطل در حجم زیاد و توسط افراد مختلف بیان شود، امکان گسترش مییابد؛ بنابراین در مقابله باید سعی شود که ما نیز با تعداد بیشتری در این بخش پاسخگو باشیم تا جوسازی آنان را کمتر کنیم.
وی در ارزیابی خود از عملکرد ما در مقابله با وهابیت در فضای مجازی گفت: در اصل پاسخگویی، علمای شیعه این فرصت را داشتهاند، ولی با توجه به تازگی این فضا که خصوصیات خود را دارد نیاز به روش خاصی است؛ بدین معنی که وقتی آنها با حجم زیاد شبهه ایجاد میکنند، ما نیز باید با حجم زیاد پاسخگو باشیم.
وقتی حرف باطل در حجم زیاد و توسط افراد مختلف بیان شود، امکان گسترش مییابد، بنابراین در مقابله باید سعی شود که ما نیز با تعداد بیشتری در این بخش پاسخگو باشیم تا جوسازی آنان را کمتر کنیم
این کارشناس فضای مجازی با بیان اینکه متأسفانه این اتفاق نیافتاده است، گفت: ما نه تنها از ظرفیتهای فعلی استفاده نکردیم، بلکه نتوانستیم به این هجمهها پاسخ لازم دهیم؛ مثلاً مبلغانی که از طلاب باشند و به این فضا آشنا باشند و یا وبلاگهای پاسخگو که تعدادشان زیاد باشد را در این فضا نداریم، همین تعدادی هم که داریم خوب فعالیت نمیکنند، اگرچه ما معتقد به آموزش افراد بیشتری برای ورود به این جنگ هستیم.
قائم مقام دفتر توسعه وبلاگ دینی با بیان اینکه البته پاسخگویی انواع مختلفی را شامل میشود، تصریح کرد: مقصود ما از پاسخگویی این نیست که تنها به شبهات پاسخ بگوییم، بلکه باید تولید محتوا کنیم و در این راه نیز میتوانیم از کارهای هنری و جذابیتهای بصری بهره بگیریم.
وی در پاسخ به این سؤال که رسالت مقابله با جنگ نرم بر عهده چه سازمانی است؟ گفت: با توجه به اینکه ما در حکومتی اسلامی هستیم، البته ورود دولت به این مباحث به قوت آن کمک خواهد کرد، اگرچه این به معنای این نیست که بلاگران و نهادهای مردمی نمیتوانند به آن کمکی کنند.
وی ادامه داد: البته کارهای انفرادی در این فضا تبعاتی؛ مانند موازیکاری، نشناختن درست هدف و مطلع نبودن از نیازها و مشکلات را دارد؛ بنابراین یک مدیریت واحد باید بر این فضا نظارت داشته و آن را ساماندهی کند.
قائم مقام دفتر توسعه وبلاگ دینی در پایان تأکید کرد: در حال حاضر تحت یک مدیریت واحد در این بخش کار نشده و جزیرهای عمل میشود و به همین دلیل ما نتوانستهایم نتیجه لازم را بگیریم.